dinsdag 2 september 2014 - Burgernet meldingen in gratis Yazula app

Burgernet meldingen in gratis Yazula app  
Compleet veiligheidsbeeld van de buurt via Yazula

Yazula 2 september 2014 Burgers die de gratis Yazula app downloaden (iOS / Android) kunnen vanaf deze week ook burgernet meldingen via Yazula ontvangen. Burgernet, een samenwerking tussen gemeente en politie wordt ingezet bij dringende zaken waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Bijvoorbeeld diefstal – inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving en vermiste personen.

Het eerste Burgernet (beluister) bericht in Yazula is vandaag om 7.45 uur door ons in Utrecht geplaatst.

Al eerder startte Yazula op het gebied van veiligheid met het verspreiden van opsporingsberichten, vermissingen en nieuws berichten van de Nationale  Politie,  AMBER Alerts en info over zwemwater kwaliteit buiten zwemplekken (blauwalg / botulisme meldingen)

Yazula is een locatie based communicatie platform. Een melding (inclusief een notificatie) wordt alleen via de Yazula app ontvangen wanneer men zich daadwerkelijk in de directe omgeving van een melding bevindt. 

Met het publiceren van Burgernet meldingen in Yazula biedt Yazula de app gebruiker in geheel Nederland in 1 concept een breed overzicht wat er op het gebied van veiligheid om zich heen gebeurd.

In bepaalde regio’s wordt dat beeld nog verder aangevuld met informatie over bijvoorbeeld calamiteiten (Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond), Buurt preventie berichten (Buurt Informatie Netwerk Uden Zuid) en gladheidsmeldingen (Provincie Overijssel).

Burgernet meldingen (met notificatie) kunnen niet alleen pro actief voor de eigen buurt ontvangen worden, maar via Yazula wordt dat gebied vanaf nu verder uitgebreid naar heel Nederland – waar men ook is. 

Yazula is geen vervanging voor de huidige Burgernet sms dienst, maar een zeer goede aanvulling hierop. Aanmelden bij Burgernet is dan ook nog altijd aanbevelingswaardig.

Verzoek aan Minister Opstelten - ontsluiten van NL Alert
Yazula heeft in 2013 Minister Opstelten gevraagd de data van NL Alert te ontsluiten voor derden, zodat Yazula ook NL Alert meldingen via Yazula kan verspreiden. 

Hierop heeft de minister richting Yazula gereageerd door opdracht te geven dit te laten onderzoeken. Hoewel het technisch onderzoek in 2013 heeft uitgewezen dat een koppeling eenvoudig realiseerbaar is, heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie op basis van standpunten uit 2012 ons verzoek uit 2013 vervolgens alsnog afgewezen.

1 kanaal voor de burger waarin allerlei relevante zaken op het gebied van veiligheid ontvangen kan worden, levert veel voordelen en gemak voor de burger op en biedt daarnaast extra kansen voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

De start van het verspreiden van Burgernet meldingen via Yazula is voor ons dan ook een hernieuwde aanleiding de minister vandaag te vragen zijn besluit m.b.t. NL Alert alsnog te heroverwegen. 

Bekijk de Yazula animatie hier