woensdag 27 februari 2013 - Yazula schaakt Westland Infra als eerste 'energieklant'

27 February 2013
POELDIJK  (Energeia) - Het bedrijf Yazula heeft een eerste 'energieklant' gevonden in regionaal netbeheerder Westland Infra. Yazula is de onderneming van de voormalige directeur en oprichter van het veilinghuis Energiekeuze Jan Vroomans die samen met zijn compagnon Marcel Timmermans de boer op gaat met een app-dienst voor het versturen van berichten in een afgebakende regio. Westland Infra zet die dienst vanaf vrijdag in om klanten in het netgebied bijvoorbeeld op de hoogte te houden in het geval van een storing.

Yazula koppelt het verzenden van berichten aan een bepaalde geografische positie. Vanaf dat punt wordt in een bepaalde straal het bericht verstuurd. Personen die de Yazula-app hebben geïnstalleerd op hun smartphone of tablet krijgen zo'n melding automatisch binnen. Westland Infra meldt dat het de app gaat inzetten "tijdens grootschalige storingen in het middenspanningsnet en bij gepland onderhoud".

"Klanten die zich  tijdens een stroomonderbreking in het betreffende gebied bevinden, ontvangen via de gratis smartphone app van Yazula automatisch informatie over de status en de verwachte duur van de onderbreking", legt Westland Infra uit. In het geval van werkzaamheden kan ook een melding de deur uit worden gedaan -als de werkzaamheden gepland zijn stuurt Westland ook 'gewoon' een brief. Vroomans denkt dat de netbeheerder flexibel kan communiceren met zijn app. "Stel dat er werkzaamheden zijn aangekondigd maar het gaat vriezen waardoor de schop niet in de grond kan, dan kan een update gegeven worden."

Vroomans hoopt meer netbeheerders als klant binnen te halen en zegt met een grotere partij in gesprek te zijn. Maar de doelgroep van Yazula is breder, daar het gericht verzenden van berichtjes voor allerlei bedrijven en organisaties interessant kan zijn. De gemeente Gemert-Bakel gaat als klant van het systeem bijvoorbeeld ook "gebiedsgericht communiceren richting inwoners".